RFID toepassingen

RFID (Radio Frequency Identification) is een zeer veelzijdige techniek op basis van radiogolven. Het draait allemaal op het opslaan en aflezen van informatie op afstand. Bijna elke dag zult u zelf gebruik maken van RFID: van een OV-chipkaart tot een pasjes om toegang te krijgen tot een kantoorpand. We vertellen u hieronder meer over de verschillende RFID toepassingen zoals toegang, betalen en registreren.

Toegangscontrole met RFID

RFID technologie is een populaire keuze voor toegangscontroles. De drager is in dit geval een plastic pas, sleutelhanger of keyfob. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot een hotelkamer, kantoorpand of sportschool maar ook een kluisje of evenement. RFID heeft enkele kenmerken waardoor het zeer populair is voor deze toepassingen:

  • De overdrachtssnelheid van RFID kaarten is hoog, de data wordt binnen enkele seconden afgelezen.
  • Er zijn technieken voor korte (NFC) en grote leesafstanden verkrijgbaar (MIFARE). Door de NFC functie is het aflezen van data op 1 tot 5 centimeter afstand mogelijk, RFID kan tot enkele meters afstand aflezen.
  • RFID chips zitten vaak opgesloten in een kaart of een andere drager. Hierdoor is de chip beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals water en vuil.
  • RFID is lastig na te maken en het brengt dus een groter beveiligingsniveau met zich mee dan bijvoorbeeld een streepjescode.

RFID toepassing: betalen

Ook bij betalingen spelen RFID en NFC een rol. Denk bijvoorbeeld aan contactloos betalen met een pinpas of smartphone, wat werkt met behulp van NFC technologie. Bankenpassen zijn veelal voorzien van een RFID of NFC chip.

Registreren met RFID

RFID wordt ook gebruikt om informatie op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheekpas om te registreren welke boeken u leent, of een OV-chipkaart om de rittenregistratie bij te houden. Deze informatie kan ook weer eenvoudig worden afgelezen door een RFID reader. Het is hierbij slim om goed rekening te houden met de opslagcapaciteit en het niveau van de beveiliging.

 

Meer informatie over RFID toepassingen?

Wilt u meer informatie over RFID toepassingen? Onze collega’s staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag over de mogelijkheden voor uw organisatie.

 

“Meer weten over de vele mogelijkheden?”